Keskimaan urheilukoulu onnistui upeasti

28.8.2019

Keskimaan urheilukouluketju

Keski-Suomen Yleisurheilu (KESY), SUL läntinen alue sekä Osuuskauppa Keskimaa jatkoivat yhteistyötä edellisvuosien tapaan, tukeakseen keskisuomalaisten yleisurheiluseurojen toimintaa. Mukaan lähteneet seurat saivat tukea Osuuskauppa Keskimaalta sekä KESY:n piiriltä yhteensä 500 euroa urheilukoulutoiminnan kehittämiseen sekä ohjaajakoulutuksiin.  

 

Keskimaan Urheilukouluketjussa mukana olivat Muuramen Yritys, Kaipolan Vire, Keuruun Kisailijat Pihtiputaan Tuisku, Saarijärven Pullistus, Toivakan Rivakka sekä Äänekosken Urheilijat. Näiden seurojen toimesta mukaan ilmoittautui yhteensä 278 urheilijaa. Keskimaan urheilukoulun puitteissa järjestettiin peräti 162 harjoitusta kesän aikana.  

 
-  Pihtiputaan Tuisku järjesti Keskimaan urheilukoulua kesäkuun alusta elokuun alkuun eli noin 2 kuukauden ajan. Meillä oli 2 harjoitusta/viikko, toinen oli suunnattu 6-9- vuotiaille, toinen 9-15- vuotiaille. Jotkut 9v kävivät molemmissa. Järjestimme samaan yhteyteen heti urheilukoulun jälkeen seurakisoja nuoremmalle ryhmälle ja niihin tuli myös ulkopaikkakuntalaisia. Seuracupin edetessä varsinkin isompien ryhmä kasvoi. Keskimäärin urheilijoita oli n. 10 yhdessä harjoituksessa, mutta kaikkiaan urheilukouluissa kävi yli 40 lasta ja nuorta, sanoo Tarja Marin.

 

- Äänekoskella kesäurheilukoulut menivät hienosti, osallistujia oli paljon ja innokkuutta riitti urheilukoulujen viimeisille kerroille saakka! Harjoituskertoja oli 64 ja kaiken kaikkiaan mukana urheilijoita Keskimaan Urheilukoulussa oli 74. Keskimaan -urheilukouluketjuun kuuluminen toi tullessaan pelkästään positiivisia kokemuksia. On hyvä, että sitä kautta toimintaan saa tietyt raamit ja kriteerit, jolloin toiminta on myös laadukasta. Ensi vuonna toivottavasti uudestaan, kertoo Sini Hokkanen Äänekosken Urheilijoista.

 

- Saarijärven Pullistus järjesti Keskimaan yleisurheilukoulussa yhteensä 18 harjoitusta. Mukana oli 19 lasta. 

Ketjuun kuuluminen on ollut hyvä juttu. Lapset olivat joka kerta innokkaita oppimaan uusia lajeja ja kisailemaan keskenään. Paremmin olivat mukana kuin talven harjoituksissa. Heinäkuun käyntimäärissä näkyi vanhempien lomat, mutta muuten meni hyvin, kertoo Terhi Hiltunen. 

 

-  Keuruulla pidettiin urheilukoulua tiistaisin 12 kertaa ja torstaisin 9 kertaa. Lisäksi pidettiin 2 seurakisaa, joissa kilpailtiin kummallakin kertaa juoksu, heitto ja hyppylajissa. Urheilukoululaisia ilmoittautui yhteensä 31pl. Meillä mentiin urheilun harrastamiseen innostaminen edellä. Leikittiin ja juostiin paljon. Kaikki urheilukoululaiset olivat aikaisemmin yleisurheilua harrastamattomia, joten tiukkaa tekniikkaharjoittelua ei pidetty. Urheilukoulun pitäminen tietysti kannatti. Oli erittäin hienoa, että saimme innostettua 3 uutta urheilijanalkua jopa mukaan kilpailuun. Omat kilpajunnut pääsivät kokeilemaan ohjaamista ja jakamaan innostustaan kavereilleen, sanoo Terhi Järvinen Keuruun Kisailijoista. 

 

- Viisi aikuista suoritti keväällä 2019 yleisurheiluohjaajatutkinnon ja lupautui vetämään urheilukoulua kesällä 2019 Toivakassa. Lisäksi saimme vetäjäksi yhden nuoren, joka oli käynyt keväällä 2019 välituntiohjaajakoulutuksen. Toivakan Rivakan yhtenä kehittämistavoitteena on saada nuoria mukaan toimintaan, joten tämä oli erinomainen juttu. Lisäksi saimme vierailevaksi ohjaajaksi viidelle kerralle toivakkalaissyntyisen yleisurheiluosaajan. Urheilukoulussa oli aina mukana myös pehmonalle, jonka osallistujat nimesivät Urkka-nalleksi. Nalle kannusti ja oli mukana harjoituksissa.
Toivakassa urheilukouluun oli mahdollista ilmoittaa lapsi, aikuinen tai koko perhe. Päädyimme siihen, että urheilukoulussa ei ollut ikärajaa. Niinpä nuorimmat osallistujat olivat n. 4-vuotiaita ja vanhin osallistuja oli yli 80-vuotias. Käytännössä olisi ollut urheilukoulun järjestämisen kannalta helpompaa, jos osallistuvat lapset olisi jaettu esimerkiksi alle kouluikäisiin ja kouluikäisiin. Päädyimme kuitenkin pitämään urheilukoulun kaikille samaan aikaan. Yhteinen tekeminen tarjosi mahdollisuuden jakaa kokemuksia. Urheilukouluun ilmoittautuneille lapsille hankittiin lisenssit, yhteensä 31 kappaletta. Urheilukouluun osallistui 18 perhettä (, joissa yhteensä 26 lasta), kaksi aikuista ja viisi lasta. Toivakan Rivakka sai urheilukouluilmoittautumisten kautta 29 uutta jäsentä, kertoo Sisko Minkkinen. 

-Alunperin urheilukoulua oli 10 viikkoa (2x vko eli 20 kertaa), jatkoimme sitä vielä elokuun loppuun kolme lisäkertaa, jotta saisimme lapset pysymään mukana sisäharkkoihin asti.  (alkavat ensi viikolla)

Lapsia ilmoittautui mukaan 22. Ehdottomasti tänä vuonna positiivinen kokemus, lapsia saatiin mukaan aiempaa enemmän ja he kävivät mukana ahkerasti ja muutamaa lukuun ottamatta jatkoivat vielä elokuun.

Osa osti seuravaatteita eli odotuksessa on lisää aktiivisia seuralaisia talven yli.

Tämän päivän Paunu Gamesiinkin ilmoittautui muutama urheilukoululainen. Tulevia Ruotsiottelu -kisaajia siis tullut muutama lisää, mutta hieman pitää vielä treenailla, jotta Krisun ja Sinin tuloksiin yltävät, kertoo Miia Keskinen Kaipolan Vireestä.